FSO-klubi
Etusivu - Klubi - FSO-info - Keskustelualue
Warszawa - Syrena - Polski-Fiat - Polonez - Daewoo - Aveo - FSO Suomessa - Esitteitä

Polski Fiat 125p


Ensimmäisiä Polski Fiateja viimeistellään

Polski Fiat 125p oli FSO:n ensimmäinen Fiat-pohjainen ajokki entisten GAZ-pohjaisten tilalle. Polski Fiat oli valmistuksessa vuodesta 1967 vuoteen 1991. Polski Fiat perustui teknisesti 60-luvun alussa vaikuttaneisiin Fiat 1300 ja Fiat 1500 -malleihin. Korinsa Polski Fiat sai Fiat 125:sta. Polskista valmistettiin kolmea korimallia: Sedania, farmaria ja avolavaa. Tehtaalta Polskista tuli erikoismallit "Akropolis" ja "Monte Carlo" Polskin rallimenestyksen innoittamana.

Tuotekehitys

Alkuaikojen Polskissa oli muoviverhoillut istuimet, mutta myöhemmin tuli tilalle huomattavasti paremmat kangasverhoillut istuimet. 1980-luvulla Polski sai Polonezin moottorit, mutta vanhat moottorit pysyivät yhä mallistossa. Polonez-moottoriset kantoivat mallinimessään kirjainta M.

1968

1969

1971

1972

1973

1974

MR-75
Uudistettu Polski-Fiat vuosimallia 1975

1975

Isompi facelift

1976

1977

1983


Monte Carlo-versio

Nimeäminen

Polski Fiatin kulta-aikana FSO-tehtaan nimi oli POLMO, jolla haluttiin tehdä eroa Warszawaan ja Syrenaan, jotka säilyivät tuotannossa vielä Polskinkin aikana - FSO-merkillä. Vuonna 1983 Polski Fiatin merkki jouduttiin muuttamaan FSO 1.3 ja FSO 1.5 :ksi Fiatin lisenssiajan päätyttyä.

Suomessa

Polski Fiat sai Suomessakin kohtuullisesti suosiota ja Polskin aikana maahantuoja oli vahvimmillaan. Polski Fiatista tehtiin muutamia erikoismalleja: Finn Special, tehtaan Monte Carlo-mallin replica, jossa oli mm. kylkiraidat ja paremmat iskunvaimentimet. Lapponia oli "1980-luvun Polski Fiat". Maahantuoja vastasi tulevan vuosikymmenen haasteisiin varustelemalla Lapponian kattoluukulla, Blaupunkt Stockholm radiokasettisoittimella, tummennetulla tuulilasin yläreunalla, lampunpesimillä ja pölykapseleilla. Polski Fiat oli laadultaan yleisesti Ladaa huonompi, ja se tuotti myös Polonezille kovin heikon maineen. Polski Fiat oli alkuaikoinaan kovin kallis auto, samanhintainen vastaavan Fiatin, 124 S:n kanssa. Polski Fiatin mainonnassa painotettiin auton edullista hintaa - aluksi verrattuna Fiat 125-malliin, hyvää varustelua sekä hyvää takuuta.

Yhtakaikki voisi sanoa Polskin parantuneen aika reilusti tultaessa 80-luvulle. Polski sai näet kahden vuoden takuun ja sen hinta laski varustelun silti parantuessa.

Polle

Polle
FSO 1500 Pickup Polle

Suomessa Polski Fiatin aktiivinen myynti loppui 1983, jolloin jäljelle jäi FSO Polle Pick-up, joka rinnastettiin tehokkaasti Poloneziin, vaikka Polle olikin käytännössä kartanoauto ilman takamatkustamoa. Pollessa FSO-tehtaan tuotekehityssuunnitelma näkyi ehkäpä selkeiten Suomen markkinoilla, autoa kehitettiin runsaasti Polonezin tarjoamien kokemuksien pohjalta, eli vanhentuneita osia vaihdettiin Polonezin vastaaviin. Polle sai mm. Polonezin AB-moottorin ja 5-vaihteisen vaihteiston, kun ne olivat osoittautuneet kestäviksi mutta silti tuotantokustannuksiltaan kilpailukykyisiksi ratkaisuiksi. Muita muutoksia olivat mm. Polskin ohutkehäisen ohjauspyörän vaihto Polonez-malliseen, mittariston muuttaminen vanhanaikaisesta "viiva"-tyyppisestä tavanomaiseen pyöreämittariseen ja olsson-taloustekniikka - joka johti auton uudelleennimeämiseen nimihirviöllä FSO 1500 Pick-up Polle E.

Nykyisin Polle Pick-up on ehkäpä tunnetuin FSO-auto, sillä Polleja myytiin paljon ja ne ovat varsin hyvin säilyneet. Polle saavutti suosiota etenkin julkisen vallan käytössä, esimerkiksi Riihimäen kaupungilla oli pitkään Polleja ajossa. Polle oli yksi markkinoiden edullisimmista pakettiautoista yhdessä Moskvits Eliten ja Suzuki Carryn kanssa. Polle muistetaan mm. Rampe & Naukkis - kaikkien aikojen superpari-elokuvasta.

Moottorit

Moottorit ovat teknisesti yhtenevät Fiat 1300/1500-autojen moottoreiden kanssa. Yksityiskohtina mainittakoon kolme runkolaakeria, OHV-rakenne, nokka-akselin käyttö ketjulla, kaksikurkkuinen Weber-tyyppinen kaasutin, puolipallonmuotoiset palotilat sekä läpihengittävä sylinterikansi. Auton kori on suunniteltu ulkoisesti isommalle Fiat 125:n twincam-moottorille, joten mm. lokasuojien sisäpuolen muotoilu ei aivan myötäile moottorin linjoja.

Mitat

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on varmistettu oikeiksi. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL:n alla. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta.