Miksi sitten nämä kaasuttimet ovat valikoitu tähän lankaan?
Päällimmäisenä syynä on kaasuttimien suhteellisen helppo vaihtokelpoisuus sekä edullinen hinta. Jokaisessa on luonnollisesti tehtävä pientä säätöä jos korvaa Polmon.
Polmon kaasuttimissakin on potentiaalia. Vuonna 1986 tehdyt muutokset tähtösivät laihemman seoksen kautta pienempään kulutukseen. Tämän voi todeta kun vertaa DCMP:tä uudempiin 34S-sarjan kaasuttimiin. Pääsääntöisesti ykköskurkun polttoainesuutinta on pienennetty. Tämän aiheuttama käyttöominaisuuksien muutos havaittiin jo esimerkiksi Tekniikan Maailman numerossa 3/88. Vaihdettavat sisäkurkut tekevät myös Polmoista mielenkiintoiset aihiot. 34S-perheen kaasuttimia on asennettu myös Nysaan (2,1l 52kW) sekä autotalliasennuksina GAZ-24 Volgaan (2,4l 70kW).
Weberin DGV (DGR) on yleisesti arvostettu korvauskaasuttimena. Ehkä vähän virimpään suuntaan kuin vakiokaasutin mutta silti nöyrä palvelija. Ei Weberin maine aiheetta ole muodostunut.
Ladan kaasuttimet valikoituivat edullisen hinnan sekä korjausosien edullisuuden kautta. Myös teholuokat ovat lähelle samat. FSOn 1500AB tuottaa vähän enemmän tehoa kuin Ladan 1500:nen ja FSOn 1500AA menee melko lähelle. FSOn kansi läpihengittävänä on luultavasti virtausten osalta hieman parempi kuin Ladan. Myös Ladan kaasuttimet ovat pääsääntöisesti Weberistä pohjaavia. Ladan Solexeista en osaa sanoa (enkä ajatellut opiskellakaan).
Kaikkien edellä mainittujen kaasuttimien pääsuuttimet sekä tyhjäkäyntisuuttimet ovat vaihtokelpoisia keskenään. Ilmasuuttimet ja emulsioputket ovat Polmoissa samat kuin Weberin DCD-pohjaisissa kaasuttimissa. Seoksia säädellään kaikissa edellämainituissa vaihtamalla suuttimia. Seosruuvi kontrolloi lähinnä tyhjäkäynnin seoksia.

- Seoksen säätöruuvi. Kaasuttimen oikean kyljen jalkaosa.
- IMG_20240825_125537088_HDR~2.jpg (814.93 KiB) Katsottu 78059 kertaa
Yhtään varsinaista virityskaasutinta ei ole käsitelty. Se on aivan oma lukunsa ja rakentelija joutuu huomioimaan monta muuttujaa. Lisäksi kovempi virittäminen kannattaa tehdä ruiskun kanssa. Silloin kannattaa jättää nämä esihistorialliset laitteet niitä harrasteleville.
Täytyy muistaa, että perusrakenteet ovat melko historialliset. Kaasuttimia on päivitetty sekä kustannusten alentamiseksi sekä kiristyneitä määräyksiä silmällä pitäen. Mutta käyttöominaisuudet ovat joskus jääneet muiden tavoitteiden varjoon. Lisäksi DG-sarjan Webereihin on saatavilla kaulus jonka kanssa voidaan käyttää alkuperäistä ilmanpuhdistimen koteloa ja alkuperäinen istuu suoraan Ladan kaasuttimeen. Eli vaikka parantelisi ominaisuuksia vähän niin tyylistä, eli alkuperäisen näköisestä FSOn konetilasta, voi pitää kiinni.
Seuraavaksi tarvittaisiin FSO jossa olisi paikka Lambda-anturille niin seoksia pääsisi säätämään.