Siirry sisältöön

Chevrolet Aveo


Uusi 5-ovinen Chevrolet Aveo

FSO-tehdas aloitti valmistamaan 7.11.2007 uutta Chevrolet Aveota. Vuonna 2008 valmistettiin jo 70 tuhatta uutta Aveota. Puolan tehtaalla on tuotannossa kaikki korimallit (3, 4 ja 5-oviset), joista pystyperää tuotiin Suomeenkin. Auto on huomattavan kehittynyt FSO-tehtaan aiempaan tuotantoon verrattuna. Tehtaan modernisointiin on investoitu 250 miljoonaa dollaria.

Sedan

Aveon toisen sukupolven sedanmalli esiteltiin Shanghain autonäyttelyssä huhtikuussa 2005. Tuotanto aloitettiin syksyllä 2005. Suomessa ensiesittely tapahtui Helsinki Motor Show:ssä joulukuussa 2005 ja maahantuojalla ensiesittely oli maaliskuussa 2006. Itä-Euroopan maissa jo ensimmäisen sukupolven sedanmalli on nimeltään Aveo.

Hatchback

Toisen sukupolven 5-ovinen Aveo-hatchback esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 2007 ja markkinoille se tuli maaliskuussa 2008. Muotoilultaan auton keula (mm. kaksiosainen jäähdyttäjänsäleikkö ja kulmasta venytetyt ajovaloumpiot), vastaa muita aiemmin esiteltyjä Chevrolet-malleja. Yhdysvalloissa 5-ovinen hatchback (mallivuoden 2009 Aveo5) esiteltiin Los Angelesissa vuoden 2007 lopulla ja markkinoille se tuli alkuvuodesta 2008. Autossa esiteltiin uusi muuttuvalla venttiilien ajoituksella varustettu 1,6-litrainen Ecotec-moottori, jonka kehityksessä on keskitytty hyvään polttoainetalouteen. Pohjois-Amerikassa autoja myydään LS- ja LT-varustetasoilla.

Tekniikka

3-ovisen hatchbackin ensiesittely tapahtui maaliskuussa 2008 Genevessä. Moottorivaihtoehtoina ovat aluksi 5-ovisesta mallista tutut 1,2- ja 1,4-litraiset bensiinimoottorit. 3-ovinen malli tuli Euroopassa jälleenmyyjille kesäkuussa. Vaihteistoksi on saatavilla 5-portainen manuaali ja 4-vaihteinen automaatti.

Sijainti mallistossa

Aveo kuuluu B-segmenttiin eli se on ns. pikkuauto. Auto on kuitenkin varsin kookas pikkuautoksi, porrasperämalli on yhtä pitkä kuin Polonez, 5 senttiä leveämpi ja 12 cm korkeampi. Aveo on hinnoiteltu hyvin aggressiivisesti, ja Chevrolet tarjosi usein alennuskampanjoita. Hinnaltaan Aveo on edullisempi kuin mm. Lada Kalina. Suomen Chevrolet-mallistossa Aveo oli edullisin ja pienin vaihtoehto. Chevroletin myynti Suomessa ja muualla EU-alueella lopetettiin 2015. Näitä aikoja tehtaalla loppui tuotanto, ja tehtaan aluetta kaavoitettiin muuhun käyttöön. Tähän liittyvät purkutyöt alkoivat vuosikymmenen alkupuolella.

Lähde

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on pyritty varmistamaan oikeiksi, mutta mitään takuuta tietojen oikeellisuudesta ei anneta. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL-lisensoituja. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta. FSO-infon GFDL-lisensointi ei koske sivua FSO-kanta malleittain, http://www.fso-klubi.net/info/kanta_malleittain.php.