Siirry sisältöön

Chevrolet Aveo


Uusi 5-ovinen Chevrolet Aveo

FSO-tehdas aloitti valmistamaan 7.11.2007 uutta Chevrolet Aveota. Vuonna 2008 valmistettiin jo 70 tuhatta uutta Aveota. Puolan tehtaalla on tuotannossa kaikki korimallit (3, 4 ja 5-oviset), joista pystyperää tuotiin Suomeenkin. Auto on huomattavan kehittynyt FSO-tehtaan aiempaan tuotantoon verrattuna. Tehtaan modernisointiin on investoitu 250 miljoonaa dollaria.

Aveon valmistus FSO-tehtaalla päättyi jo finanssikriisiin 2009, eikä sen jälkeen FSO-tehtaalla autoja ole valmistettu.

Sedan

Aveon toisen sukupolven sedanmalli esiteltiin Shanghain autonäyttelyssä huhtikuussa 2005. Tuotanto aloitettiin syksyllä 2005. Suomessa ensiesittely tapahtui Helsinki Motor Show:ssä joulukuussa 2005 ja maahantuojalla ensiesittely oli maaliskuussa 2006. Itä-Euroopan maissa jo ensimmäisen sukupolven sedanmalli on nimeltään Aveo.

Hatchback

Toisen sukupolven 5-ovinen Aveo-hatchback esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 2007 ja markkinoille se tuli maaliskuussa 2008. Muotoilultaan auton keula (mm. kaksiosainen jäähdyttäjänsäleikkö ja kulmasta venytetyt ajovaloumpiot), vastaa muita aiemmin esiteltyjä Chevrolet-malleja. Yhdysvalloissa 5-ovinen hatchback (mallivuoden 2009 Aveo5) esiteltiin Los Angelesissa vuoden 2007 lopulla ja markkinoille se tuli alkuvuodesta 2008. Autossa esiteltiin uusi muuttuvalla venttiilien ajoituksella varustettu 1,6-litrainen Ecotec-moottori, jonka kehityksessä on keskitytty hyvään polttoainetalouteen. Pohjois-Amerikassa autoja myydään LS- ja LT-varustetasoilla.

Tekniikka

3-ovisen hatchbackin ensiesittely tapahtui maaliskuussa 2008 Genevessä. Moottorivaihtoehtoina ovat aluksi 5-ovisesta mallista tutut 1,2- ja 1,4-litraiset bensiinimoottorit. 3-ovinen malli tuli Euroopassa jälleenmyyjille kesäkuussa. Vaihteistoksi on saatavilla 5-portainen manuaali ja 4-vaihteinen automaatti.

Sijainti mallistossa

Aveo kuuluu B-segmenttiin eli se on ns. pikkuauto. Auto on kuitenkin varsin kookas pikkuautoksi, porrasperämalli on yhtä pitkä kuin Polonez, 5 senttiä leveämpi ja 12 cm korkeampi. Aveo on hinnoiteltu hyvin aggressiivisesti, ja Chevrolet tarjosi usein alennuskampanjoita. Hinnaltaan Aveo on edullisempi kuin mm. Lada Kalina. Suomen Chevrolet-mallistossa Aveo oli edullisin ja pienin vaihtoehto. Chevroletin myynti Suomessa ja muualla EU-alueella lopetettiin 2015. Näitä aikoja tehtaalla loppui tuotanto, ja tehtaan aluetta kaavoitettiin muuhun käyttöön. Tähän liittyvät purkutyöt alkoivat vuosikymmenen alkupuolella.

Lähde

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on pyritty varmistamaan oikeiksi, mutta mitään takuuta tietojen oikeellisuudesta ei anneta. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL-lisensoituja. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta. FSO-infon GFDL-lisensointi ei koske sivua FSO-kanta malleittain, http://www.fso-klubi.net/info/kanta_malleittain.php.