Siirry sisältöön

FSO Warszawa

Warszawa

Warszawa (1951-1973) oli FSO-tehtaan ensimmäinen automalli, neuvostoliittolaisen GAZ-tehtaan M-20 Pobeda-mallin lisenssivalmiste. Auto oli ensimmäinen Puolan kansantasavallassa valmistettu ajoneuvo ja monen hyötyajoneuvon perusta, joista mm. FSC Żukia valmistettiin vuoteen 1997. Warszawaan tehtiin jatkuvasti vähäisiä muutoksia, merkittävimpinä sivuventtiilimoottorin modernisoiti kansiventtiilimalliksi ja korimallin vaihto tavalliseksi sedan-malliksi. Warszawa oli tuotantoteknisesti vanhentunut ajoneuvo, jonka valmistus vaati paljon käsityötä. FSO-tehtaan kapasiteetti oli 25000 autoa vuodessa, mutta lähellekään tätä määrää ei päästy. Warszawaa valmistettiin vuoteen 1973, jolloin se antoi tilaa suositulle Polski Fiat 125p-mallille. Autoa olisi ehkä valmistettu kauemmin jos Polski Fiat ei olisi osoittautunut menestykseksi. Warszawia valmistettiin yhteensä 254 471 kappaletta.

Warszawa oli suunniteltu 1930-luvulla, joka teki autosta selvästi vanhentuneen jo 1950-luvulla. Pahin ongelma oli patalaiska moottori yhdistettynä raskaaseen rakenteeseen. Polttoaineenkulutus oli tyypillisesti 13,5 l/100km ja suorituskyky hyvin aneemista. Auto oli kuitenkin varsin tilava, joten esimerkiksi Suomessa taksiautoilijat suosivat Warszawaa. Warszawa itäautona oli myös helposti saatavilla 1950-luvun Suomessa. Vuonna 1962 Warszawoita oli Suomen liikenteessä 525 kappaletta, josta kanta nopeasti väheni kohti nykyistä n. kahta yksilöä. Vertailun vuoksi, "kanta-auto" Pobedan kanta oli kyseisenä vuonna 6913 kappaletta. Lähde vuoden 1962 autokantatiedoille Tekniikan Maailma 19/1985.

Warszawa

Mallit

Tekniset tiedot (M-20 -malli)

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on pyritty varmistamaan oikeiksi, mutta mitään takuuta tietojen oikeellisuudesta ei anneta. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL-lisensoituja. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta. FSO-infon GFDL-lisensointi ei koske sivua FSO-kanta malleittain, http://www.fso-klubi.net/info/kanta_malleittain.php.