Siirry sisältöön

FSO Polonez

kuva
Ensimmäisiä FSO Polonez 1500-autoja

FSO Polonez (1978–2002, Suomessa 1979-1991) on FSO:n malli, joka perustui FSO 125P (Polski Fiat 125p)-autoon. Auton moottori on perintöä 125p:stä, kuten myös pohjalevy. Teknisesti tärkeimmät erot ovat jakopään muuttaminen hihnakäyttöiseksi ketjukäyttöisestä pääosin melusyistä ja öljynkierron parannus moottorin kestoiän lisäämiseksi. Muuten Polonez oli täysin uutta suunnittelua.

Muotoilu

Poloneziin oli suunniteltu uusi kori, joka oli 1970-luvulla moderni, mutta kuitenkin kauneimpiin luomuksiin nähden hieman raskaan näköinen. Korin oli suunnitellut Giorgetto Giugiaro, mutta viimeistelytyön oli hoitanut FSO. Kori ennen FSO:n viimeistelyä oli takaa päin hieman Lancia Deltan näköinen, ja eturekisterikilpi oli osittain upotettu puskuriin.

Nimi

FSO Polonezin nimi on poikkeuksellinen SEV-autolle. Harvat autot saivat muuta nimeä kuin tyyppinimen, etenkään itäblokin sisämarkkinoilla. Esimerkiksi tuttu Lada Samara oli rautaesiripun takana tunnettu nimellä VAZ-2108. Ensinnäkin FSO otti uudelleen käyttöön tehtaan nimen auto nimessä, edellinen mallihan oli ollut varsin anonyymi Polski Fiat 125p. Tavallaan tämä oli perintöä Warszawalle, jota kehitettiin tehtaalla voimakkaasti, ja joka nähtiin enemmän omana tuotteena kuin 125p. Polonez-nimi taas kehitettiin varsovalaisen päivälehden lukijakilpailun avulla. Tehtävänä oli keksiä nimi uudelle puolalaiselle henkilöautolle, tarkemmin paljastamatta minkälaiselle. Kilpailu oli hyvin suosittu, ja nimiä tuli laidasta laitaan. Suosittuja nimiä olivat mm. Jaguar ja Leopard, joita ei ymmärrettävistä syistä voitu valita. Lopulta suosituksi nimeksi tuli Polonez (Poloneesi), jonka toivottiin henkivän tiettyä kepeyttä ja helppoutta. Samalla nimi kertoi näppärästi valmistusmaan. Suomessa maahantuoja suomensi nimen heti Poloneesiksi, mutta luopui käytännöstä muutamassa vuodessa. Kuitenkin "Poloneesi" on näkyvissä vielä 1991 käyttöohjekirjassa.

Asema FSO:n mallistossa

Polonez ei varsinaisesti korvannut Polski-Fiatia, jota kehitettiin yhdessä Polonezin kanssa. Polski-Fiat oli suunniteltu enemminkin kansanautoksi, vaikka Puolassa oli vielä varsinainen kansanauto, FSM 126, eli "käppänä". Polonez oli suunniteltu alusta asti vientimalliksi. Sisämarkkinoilla se sai suosiota menestyneiden ihmisten autona ja mm. taksissa. Polonezista tuli myös varsinaisia edustusmalleja, kuten Coupé-versio uudelleenmuotoillulla keulalla ja DL-versio vinyylikatolla ja alumiinivanteilla. Toisaalta saatavissa oli myös halpamalleja, kuten C-versio, jossa ei ollut edes kylkisuojalistoja saatika sumuvaloja. Kuitenkin Polonez oli karvalakkimallinakin verrattain hyvin varusteltu, kuten Polski Fiatkin oli ollut.

kuva
FSO Polonez 1.5 SLE Special 1988
kuva
SLE Specialin sisätilat

Polonez Suomessa

Polonezin myyntimenestys jäi selvästi jälkeen Polski-Fiatin menestyksestä. Autoja rekisteröitiin Suomen liikenteeseen yhteensä 4096 kappaletta. Parhaiten Poloneesi kävi kaupaksi 1980-luvun loppuvuosina uuden, kevyemmän näköisen Akwarium-korimallin tultua markkinoille. Myös loppuaikojen laajempi mallivalikoima auttoi ostajia löytämään juuri sopivan mallin. Saman vuosikymmenen alussa sen sijaan kärsittiin pahoista laatu- ja saatavuusongelmista eikä Puolan sisäpoliittinen tilannekaan juuri kannustanut ostajia. Vuotuiset myyntimäärät vaihtelivat 150-550 välillä.

Auton mainonta painottui alkuvuosina suuresti Poloneesin verraten edullisen hinnan korostamiseen, esimerkiksi mainoslauseella: "Poloneesi toteuttaa länsimaisen autoajattelun järkihintaan." 1980-luvun loppuvuosina oli suuri asuntovaunubuumi, ja Polonezin mainonnassa tätä hyödynnettiin surutta. Auto kun oli varsin painava niin sillä sai vetää jopa 1140 kiloista vaunua. Myös verrattain tehokas moottori ja takavetoisuus laskettiin eduksi peräkärryn vedossa. Samalla korostetiin myös halpaa hintaa, laajaa varustelua, hyvää suunnittelua ja modernia tuotantotekniikkaa. Akwarium-korimallin tultua myyntiin 1987 mainonta muuttui käytännönläheisemmäksi ja korostettiin vanhojen etujen lisäksi erityisesti auton sopivuutta Suomen oloihin. Kuitenkin viimeisinä vuosina Polonezin markkinointi oli varsin hiljaista.

Special

Maanteho OY oli jo Polski Fiatin aikana kunnostautunut autojen varustelussa. Uuden Akwarium-korimallin esittelyn yhteydessä maahantuoja lanseerasi Special-mallin, joka oli tehty LE-mallista. Myöhemmin Special-varustelun sai myös SLE:hen, 1.5 ja 1.6 litraisten moottoreiden yhteyteen. Eniten Specialissa lisäarvoa tarjosi paremmin muotoillut istuimet, jotka sai lisähinnasta myös C-malliin (CEX ja SCEX). Special-varustelun hinta oli perusmallin hinta lisättynä 10 000 markalla. Paketti oli varsin suosittu vaikka auton hinta kasvoi yli neljänneksellä. Special-varustelu sisälsi:

Tuotekehitys

kuva
Viimeisiä Suomeen tuotuja FSO Polonezeja

Ensimmäinen Polonez-malli oli lempinimeltään "Borewicz", ja sen tunnistaa vilkkujen ja pysäköintivalojen sijainnista pystyssä maskin reunoilla sekä siitä, että konepellin edessä oleva osa on muovia kuin myös takaoven takana olevan ikkunan puutteesta. Akwarium-korimalli tuli vuonna 1986, ja se oli saanut keulansa Coupé-mallilta. Akwarium on Suomen yleisin Polonez-malli. Akwariumin jälkeen tuli siirtymämalli, jossa oli jo uusi takaosa, jossa takaluukku avautui puskurin tasolta. Tätä mallia ei tuotu Suomeen. Seuraavana (1991) tuli Caro, joka oli jo selvästi modernimman näköinen malli. Sisätiloissa ei ollut kuitenkaan mitään suurta muutosta sitten Polonezin markkinoille tulon. 1997 tuli markkinoille Caro Plus, joka oli lievästi modernisoitu Caro, johon sai jopa polttoaineen monipistesuihkutuksella varustetun moottorin - kuitenkin pohjimmiltaan se sama Fiat-moottori 1960-luvulta. Caroa myytiin Hollannissa nimellä Daewoo FSO Prima, porrasperäistä Atua Celina-nimellä sen jälkeen kun Daewoo osti tehtaan. Vuonna 1999 Puolan markkinoille tuli Kombi, Fiat Tempraa muistuttava farmarimalli.

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on pyritty varmistamaan oikeiksi, mutta mitään takuuta tietojen oikeellisuudesta ei anneta. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL-lisensoituja. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta. FSO-infon GFDL-lisensointi ei koske sivua FSO-kanta malleittain, http://www.fso-klubi.net/info/kanta_malleittain.php.