Siirry sisältöön

FSO Syrena

Syrena

Syrena on puolalainen kansanauto, jota valmistettiin 1958-1983 sekä FSO:n että FSM:n tehtaalla. Syrenaa ei ole tuotu Suomeen virallisen maahantuojan kautta.

Historia

Vuonna 1953 FSO:n tehdas Puolassa sai tehtäväkseen suunnitella pienen ja edullisen auton, ja he suunnittelivat Syrenan. Kustannuksia rajoittaakseen FSO:n insinöörit käyttivät mahdollisimman paljon Warszawan osia, joka näkyi selvästi ensimmäisissä prototyypeissä. Tuotantoon tullessaan (1958) auto oli jo omanlaisensa, ei enää mikään pikku-Warszawa. Auton tuotekehitys oli hyvin vähäistä vuosien saatossa, muutokset olivat lähinnä pienten yksityiskohtien muokkausta. Autosta valmistettiin kuutta eri sukupolvea, malleja 100-105, joista viimeinen oli suosituin.

Nimeäminen

Syrena tarkoittaa merenneitoa, mutta puolalaiset antoivat autolle lempinimen "Syrenka", joka tarkoittaa pientä merenneitoa. Puolalaiseen mytologiaan liittyy käsitys merenneidosta, joka on Veiksel-joessa ja suojelee Varsovaa.

Tuotanto

Yhteensä Syrenoita tehtiin FSO-tehtaalla 117234 kappaletta. Lisää autoja (344077 kpl) tehtiin FSM-tehtaalla, jonne auton valmistus siirtyi Polski Fiatin tieltä. Syrenia tehtiin siis 521311 kpl, joka on suhteellisen paljon ottaen huomioon, että autoa ei juurikaan viety SEV-maiden ulkopuolelle.

Tekniikkaa

Syrenassa käytettiin paljon Warszawan ja muiden itäautojen osia. Autossa oli kaksitahtinen moottori ja yksinkertaiset alustaratkaisut.

Moottorit

Syrenassa oli moottorina alun perin paloautojen vesipumppuihin suunniteltu kaksitahtinen moottori, joka muokattiin autoon sopivaksi. Vuonna 1965 Syrenaa uudistettiin, ja se sai tehokkaamman Wartburgin moottorin.

Prototyypit

Syrenasta tehtiin useita prototyyppejä, kuten kaunis "Sport" ja 110, joka näytti lähinnä Renault 5:ltä. Tuotantoon asti pääsi vain Bosto - pieni pakettiauto ja sen avolavaversio.

FSO-infon tiedot ovat osin Autowikistä peräisin. Tiedot on pyritty varmistamaan oikeiksi, mutta mitään takuuta tietojen oikeellisuudesta ei anneta. Autowiki on vapaalla GNU Free Documentation-lisenssillä. Lisenssiehtojen täyttämiseksi myös nämä sivut ovat GFDL-lisensoituja. Kuvat, joiden tekijänoikeudesta ei ole erillistä mainintaa ovat entisen Puolan kansantasavallan tekijänoikeuslain alaisia ja ilman selvää tekijämainintaa, joten lain mukaan ne voidaan katsoa vapautetuksi tekijänoikeudesta. FSO-infon GFDL-lisensointi ei koske sivua FSO-kanta malleittain, http://www.fso-klubi.net/info/kanta_malleittain.php.